Kerti hinta

Kerti hinta vásárlása

Milyen szemponokat érdemes figyelembe vennünk kerti hinta vásárlásakor?
- Kik, és mire szeretnék használni? (felnőttek kiünek benne újságot olvasni, gyerkek hintáztatják egymást, kisbabát várunk, és szoptatni, altatni is szeretnénk ölben...)
- Téliesíthetjük, vagy nincs erre mód, esetleg napos téli napokon is ücsörögnénk benne szivesen.
- Milyen stílus, anyag tetszene - illik a környezetbe?
- Mennyi a hinára szánt keret?
Körüljártuk kicsit a legnépszerűbb multikat, barkácsboltokat, kézzel készült (ács-asztalos-lakatos munka) darabokat, internetes piactereket. Ezt találtuk:
Körkép:
Méretét tekintve találkoztunk kettő - három és négyszemélyes hintával. Aszerint választunk, hogy milyen népes a család, mekkora helyünk van, szereetnénk-e heverészni rajta, vagy csak ücsörünk.

Megvehetjük párnával, vagy anélkül (ezt néhol hinta állványnak nevezik), és vehetünk párnát külön (esetleg utólag is, ha most nincs rá keret, vagy pótolni szeretnénk régi darabunkat). Van úgy, hogy nem a megfelelő szín kapható az üzletben, így barkácsolni is lehet otthon, vagy bízzuk varrónőre.
Párnát tehetünk a hintára egyben, ülő- és háttámlarészt külön, esetleg személyenként külön.
A felfüggesztés a legtöbb esetben rugós, vagy szemes. Mindenképp olyet válasszunk, ami erős, tartós (vagy legalábbis annak látszik :))

Az állvány anyaga lehet
-alumínium vagy vascső, zártszelvény,
- fa gerenda, vagy rönk (akác, teak fa, ritkábban fenyő).
Nálunk elég erős szél is gyakran előfordul, ezért az aluminium keretet eleve elvetettük, mert könnyű. De praktikus választásnak tűnik annak, aki könnyen áthelyezhető hintát szeretne, vagy télire becipeli fedett helyre.
A rönk fa kissé erdei, vagy Flinston stílusa hozzánk nem illik. A gerenda nagyon tetszik - de nem volt elég rá a keret, valamint a téliesítés nálunk nem megoldható - megfontolandó.
A vas tartós, nem igényel gyakorta felületkezelést. A szerkezet tekintetében találkoztunk meglehetősen egyszerű, instabil megoldásokkal is (hiányzott néhány merevítő elem a kontrukcióból), viszont nagyon kedvező áron. (Kettőt - hármat is vehettünk volna egy középkategóriás darab árából) Ahol gyerekek vannak, az erős igánybevétel miatt gondolják meg, hogy tartós lesz-e kerti bútorunk, ha ezt választjuk.
Létezik ággyá alakítható, dönthető háttámlás kialakítás, és nem állítható.
Az ülőfelület fa keretekél leggyakrabban ugyancsak rúd, deszka, vagy léc, egyéb esetekben vászon, textilén. Ezt érdemes jól megnézni, hogy mennyit bír, jól meg van-e varrva, a kialakítás mennyira stabil, mert nehezen cserélhető.
Kellemes időtöltést kívánunk a kertben!
(képek forrása: internet)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések